Ve Audi Formula 1’de
Audi, motor sporlarının en önemli organizasyonu kabul edilen Formula 1’e dahil oluyor.
Marka, 2026’dan itibaren, FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda, özel olarak geliştirilmiş aracıyla yarışacak.
Proje, Audi Sport’un Ingolstadt yakınlarındaki Neuburg’daki tesislerinde geliştiriliyor. Projenin hayata geçmesiyle on yılı aşkın bir süredir Almanya’da ilk kez Formula 1’de mücadele edecek bir motor geliştirilmiş olacak.
Audi‘nin 2026’da hangi takımla seriye dahil olacağı bu yılın sonuna kadar açıklanacak.
Audi, Spa-Francorchamps’ta gerçekleştirilen Formula 1 Belçika Grand Prix’sinde düzenlediği bir basın toplantısıyla Formula 1 organizasyonu içerisinde yer alacağını duyurdu. Toplantıya, AUDI AG Yönetim Kurulu Başkanı Markus Duesmann ve Teknik Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Oliver Hoffmann’ın yanısıra, Formula 1 Başkanı ve CEO’su Stefano Domenicali ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) Başkanı Muhammed ben Sulayem de katıldı.
Sürdürülebilirlik hedefimiz ortak
Motor sporlarının, Audi DNA’sının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Markus Duesmann, “Formula 1’i markamız için küresel bir aşama olarak görüyoruz. Aynı zamanda bizim için oldukça zorlu bir geliştirme laboratuvarı. Yüksek performans ve rekabetin birleşimi olan bu organizasyon, sektörümüzde her zaman yenilik ve teknoloji transferinin itici gücü konumunda. Yeni kurallarıyla, Audi’nin dahil olması için doğru bir zaman olduğunu düşünüyorum; çünkü Formula 1 ve Audi, net sürdürülebilirlik hedefleri peşinde.” şeklinde bilgi verdi.
Bilindiği üzere 2026’dan itibaren geçerli olacak yeni teknik kurallarıyla daha fazla elektrifikasyon ve gelişmiş sürdürülebilir yakıta odaklanan Formula 1, kendisine 2030 yılına kadar karbon nötr bir yarış serisi olma gibi iddialı bir hedef koydu.
Formula 1’in dönüşümünü destekliyoruz
Serinin sürdürülebilirliğe yönelik yaptığı büyük teknolojik atılım göz önüne alındığında, yeni bir Formula 1’den söz edilebileceğini belirten Oliver Hoffmann ise “Formula 1 dönüşüyor ve Audi olarak bu yolculuğu destekliyoruz. Formula 1 projemiz ile AUDI AG’nin Teknik Geliştirme departmanı arasındaki yakın ilişki, gerekli sinerjiyi mümkün kılacak.” dedi.
Elektrik motoru, batarya, kontrol elektroniği ve bir içten yanmalı motordan oluşan güç ünitelerinin sağlayacağı elektrik gücünün, günümüzün Formula 1 sürüş sistemlerine kıyasla net bir şekilde artacağını öngören Audi, seride yer almasının en önemli koşullarından biri olan gelişmiş sürdürülebilir yakıtlı, yüksek verimli 1.6 litrelik turbo motorların kullanılması şartının, 2026’dan itibaren geçerli olmasıyla bu organizasyon içinde yer alacak.
Önemli pazarlarda ve genç hedef gruplarda popüler
Küresel anlamda yoğun ilgi gören ve yarış serileri dünyanın en yüksek erişime sahip spor etkinliklerinden biri olan Formula 1’in dünya çapında tanınması, son derece duygusal ve teknolojik olarak gelişmiş olması ve markanın ilgili tüm pazarlarında düzenlenmesi Audi’nin bu organizasyonla ilgili tüm gereksinimlerine cevap veriyor.
2021’de 1,5 milyardan fazla TV izlenme oranına ulaşan Formula 1, Çin ve ABD gibi kilit pazarlarda popüler ve trend, genç hedef gruplar arasında yükselmeye devam ediyor. Sosyal medyada, Formula 1 şu anda dünyanın en popüler sporları arasında en yüksek büyüme oranlarına sahip.
Dünyanın en zorlu elektrikli yarışları için muhteşem bir platform olan seri, özellikle bu anlamda otomobil üreticilerinin ilgisini çekiyor. Audi, bu rekabet ortamında “Vorsprung durch Technik”ini kanıtlama imkanı bulmaya planlıyor.
Güç ünitesi Neuburg tesislerinde geliştirilecek
Audi’nin Formula 1 için kullanacağı güç ünitesi, Audi Sport’un Neuburg an der Donau’daki son teknolojiye sahip Competence Center Motorsport’unda geliştirilecek.
Formula 1’de kullanılacak güç aktarma organlarının geliştirilmesi ve üretimini motor sporlarındaki uzmanlıklarının üzerine inşa edeceklerini söyleyen Audi Sport Genel Müdürü Julius Seebach, “Motor sporları merkezimize yatırım yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca son derece uzmanlaşmış profesyonelleri de istihdam edeceğiz” dedi.
F1 motor projesinin gerçekleştirileceği Neuburg’da halen elektrik motoru ve batarya testleri için gerekli sistem kurulu bulunuyor. Personel, bina ve teknik altyapı açısından gerekli ek hazırlıklar da hızla yapılıyor ve yıl sonuna kadar yapılması gereken her şey planlanmış durumda. Yakın zamanda güç ünitesi projesi için tamamen Audi Sport’a ait bir yan kuruluş olarak ayrı bir şirket de faaliyetine başladı. Sözkonusu şirketin yönetimine ve dolayısıyla Formula 1 projesinin CEO görevine, motor sporları camiasının yakından tanıdığı Adam Baker getirildi.
Formula 1 Audi’nin motor sporlarındaki yeni kilometre taşı
Audi Sport, güçlü yönlerini Formula 1 projesi için bir araya getiriyor ve LMDh projesini de sonlandırıyor. Motor sporları bölümü, geçtiğimiz dönemde dayanıklılık yarışları için spor otomobiller geliştirilmesi çalışmalarını askıya almıştı. Ancak Audi Sport, Dakar Rallisi’nde RS-Q e-tron ile inovasyon projesine devam ediyor ve gelecek da çölde bir zafer elde etme hedefini koruyor.
Audi Sport‘un Dünya Ralli Şampiyonası, Dünya Sportscar Şampiyonası, DTM, Le Mans Formula E gibi birçok kategoride standartların belirleyeceisi olduğunu söyleyen Julius Seebach, “ Audi’nin Formula 1’e girişi, motor sporları bölümünün yeniden yapılanmasının ve aynı zamanda Audi Sport GmbH’deki biçimlendirici dönemin kapanışının da işareti. Artık Formula 1, Audi’nin motor sporları tarihinde bir sonraki önemli kilometre taşı olacak.” dedi.
2020 yılında Audi’de motor sporlarının sorumluluğuna getirilen ve Audi Sport GmbH‘yi, defalarca rekor satış ve kazanç rakamlarına ulaştıran Julius Seebach1 Eylül’den itibaren AUDI AG’ye dahil olarak Teknik Geliştirme alanında doğrudan Yönetim Kurulu’na rapor vererek yeni bir stratejik iş alanı üstlenecek. Seebach’ın yerini, Şubat ayından bu yana Audi Sport’ta Yarış Operasyonlarından Sorumlu Başkan olarak görev yapan Rolf Michl alacak.